Sportsfiskelinja på Sund Folkehøgskole er Norges eneste rene sportfiskelinje på folkehøgskolenivå. Første kull gikk ut våren 2016, og jeg var en av dem. Her er noen av inntrykkene jeg sitter igjen med.
Av: Vegar Seljestokken, elev 2015/2016
Et år på Sportsfiskelinja er et år med venting.
Vente på vak, vente på at Straumen skal bli fiskbar, vente på gode forhold, vente på at isen skal legge seg, vente på at isen skal gå. Vente på at tirsdagsseminar skal bli ferdig så man kan sykle ut og prøve noen kast etter sjøørreten før kvelds. På sund har man tid til å vente. Fjordbassenget utenfor skolen er sterkt påvirket av tidevannet, så den som vil friste storfisken i Straumen, i Skarnsundet eller fra båt på grunnene bør ta seg tid til å lære når det er best hvor. Jeg husker lyrfisket på våren, når bettperioden startet nesten på minuttet når Julian fra Skarnsundet Fjordsenter hadde sagt at den skulle det. Det er alltid noe gøy som skjer på skolen, men det gjelder å kjenne sin besøkelsestid når forholdene stemmer, og det er mange fiskeplasser innen en halvtime fra skolen.
Et år på Sportsfiskelinja er et år med gode venner.
Jeg husker godt første time med sportsfiskeklassen, der alle presenterte seg selv. Forskjellige ferdighetsnivå, interessenivå og preferanser. Det var tydelig at vi alle ikke kom til å fiske det samme hele tiden, men gode kompiser ble vi likevel. Når vinden ulte og ødela for fiskeplanene spilte vi pingpong, så på film, eller bandt fluer sammen i stua. Fra ukesturene til Sverige og Lierne, og fra studieturen i New Zealand, husker jeg stundene ved leirbålet om kvelden vel så godt som fiskeopplevelsene. Vi dro ofte på fisketurer sammen også utenfor skoletid, noen ganger ble elever fra andre linjer også med.
Et år på Sportsfiskelinja er et år med mangfold.
Sportsfiskelinja er bare en av mange linjer på skolen. I løpet av et år vil man kunne dyrke og utvikle alle sine interesser, og kanskje noen nye? Spill musikk med jazzlinja, lek med global sport, dra med regsnkog på tur eller diskuter internasjonal politikk med FN og u-land. Man bor tett på internat, så i løpet av året flyter de forskjellige linjene inn i hverandre. Både fellesfag og valgfag gir fin avveksling fra fiskinga. Fiskemessig vil man fra det siste laksefisket i August til de første marginataklekkingene i Mai kunne bryne seg på det aller meste av sportsfiske med de fleste redskap. Pillemeite og kystmeite etter flyndrer rundt skolen. Sjøørretfiske. Isfiske etter røye. Gjeddefiske på fossemvannet. Dypvannsfiske i fjorden etter de fleste arter Trondheimsfjorden har å by på, for å nevne noen…
Et år på Sportsfiskelinja er et år med inspirasjon.
I løpet av året fikk vi besøk av dyktige sportsfiskere, og vi fisket steder vi aldri har fisket før. Forholdene stemte ikke alltid. Vi utforsket nye metoder. Vi ble med en lokal yrkesfisker og byttet noen dagers hardt arbeid mot erfaring og lokalkunnskap. Vi besøkte flere ganger Phill i Skarnsundet, som har funnet en nisje i å tilby kystmeite i Trondheimsfjorden til det engelske markedet. Chris Nygren viste oss røyefiske og harrfiske i Sverige. Vi fikk med Statens Naturoppsyn på befaring i den lokale sjøørretbekken og lærte om forvaltningsarbeid. Vi besøkte oppdrettsanlegg på Flatanger. Vi ble utallige erfaringer rikere, noe de fleste av oss sannsynligvis har tatt med videre i yrkesvalg og studievalg.
Et år på Sportsfiskelinja på Sund Folkehøgskole er et godt år!
Sund folkehøgskole har en fantastisk lærerstab, et fantastisk kjøkken(!) og en fantastisk beliggenhet. Jeg reiste derfra mange erfaringer rikere, med venner for livet, og med minner om et herlig bekymringsløst år. Om du er fiskeinteressert og vurderer et år på folkehøgskole vil jeg anbefale deg å vurdere Sportsfiskelinja på Sund Folkehøgskole, for det kan virkelig bli et fint år. (Men det blir bare så bra som du gjør det til selv)