Etter 13 års skolegang, så var jeg temmelig lei av skolen. Jeg trengte rett og slett et år der jeg kunne tenke over hva jeg skulle gjøre videre i livet. Jeg så en internettannonse om Sportsfiskelinja, og jeg syntes det så ufattelig spennende ut. Helt siden jeg var liten, har fiske vært min store interesse, og etter at Sportsfiskelinja på Sund Folkehøgskole startet opp, visste jeg at det var der jeg ville etter fullført videregående.

August 2016 satt jeg kurs mot Trøndelag og skulle begynne på Sportsfiskelinja på Inderøya. Første dagen ble vi godt tatt i mot, og jeg fikk hilse på alle jeg skulle gå klasse med. Området og fiskemulighetene der var upåklagelige og ufattelig fint. Men lite visste jeg om hvor fantastisk dette året skulle bli, og alt jeg skulle lære.

Jeg har vokst opp ved sjøen, så det er ingen tvil om at Havfiske er min store lidenskap. Heldigvis for meg fikk vi mange turer utpå havet. Langefiske i trondheimsfjorden, Lysingfiske ved Bessaker og et heftig skreifiske på Myre i Vesterålen var nok noen av høydepunktene for meg på havfiske dette året. Men heldigvis for en havfiskepurist, så fikk jeg lære en haug av andre fiskemetoder dette året. Jeg lærte for eksempel å kaste med flue, laksefiske, kystmeite etter havmus og skater og en haug av målrettet fiske.

Det absolutt største høydepunktet dette året, var definitivt Belize. På innblåste dager hjemme i Trøndelag, gikk dagene til å binde opp fluer. Det ble gjerne 2-300 hundre fluer for mange på hver, men dette var ufattelig moro og klassen ble fort bedre kjent rundt et bindebord. Men 14. Februar 2017 ankom hele gjengen Torp Flyplass, og var klare for å sette snuten mot Belize. Det var en lang reise, men dette skulle vise seg å være verdt det.
Her fikk vi prøve oss på fisk vi kunne bare drømme om å ha i norske farvann. Aggressive Barracudaer, forskjellige Jacks på steroider og ikke minst den lynhurtige Bonefishen. Her fikk faktisk alle i klassen flere titalls bonefish hver. Belize er fiskeeldorado som enhver fiskeinteressert burde få oppleve! Å kunne få fiske i tropiske strøk har alltid vært helt surrealistisk, men det året ble en fiskedrøm oppfylt.

Vi fikk også møte leverandører og folk som jobbet innen sportsfiskebransjen. Det var ufattelig spennende å få møte folk som faktisk jobbet med sportsfiske. Noen var produktutviklere, andre jobbet for leverandører og andre var guider. Møtet med så mange aktører innen for sportsfiskenorge, gjorde at jeg ble inspirert, og vil ta skrittet enda et hakk videre. Det er nettopp dette jeg vil jobbe og leve av.

Nå har det gått ett år siden jeg gikk på Sund Folkehøgskole, og mye har skjedd siden det. Jeg tenker tilbake på det året hver eneste dag, og angrer ikke et eneste sekund på at jeg begynte på Sund. Jeg valgte å begynne på studere historie på UiA høsten 2017. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at dette ikke var det jeg ville. Jeg ville drive med fiske. Jeg snakket med lærer Eskil, og fant ut at jeg ville utdanne meg videre innenfor sportsfiskebransjen. Det var selvsagt ikke mulig å gjøre så mye med utdanningssituasjonen i høst, men fikk en del råd og hørte litt rundt om å kunne guide innenfor fiske.

I September sendte jeg en mail til Nordic Sea Angling, som driver flere forskjellige camper rundt om i Norge. Jeg spurte om jeg kunne få en praksisplass neste sommer, men det var mulig for meg å kunne få praksis allerede i midten av September. Jeg bestemte meg raskt, og vendte snuten mot Å i Lofoten 2 uker senere, og livet tok en helvending. Jeg skulle bli fiskeguide.

Hadde det vært ikke for at jeg hadde begynt på Sund Folkehøgskole sin sportsfiskelinje, hadde jeg nok aldri tenkt på å bli fiskeguide. Nå får linjen også mer fokus på guiding neste år, og det vet jeg kommer til å bli ufattelig spennende. Et år med fokus på sportsfiske gjorde meg mer sulten på å fortsette med det. Uavhengig om man sikter seg inn på en jobb innenfor sportsfiskebransjen, eller bare elsker å fiske, så passer sportsfiskelinja for alle som liker å fiske. Det er et år man ikke vil angre på.