Hvorfor i alle dager skal en norsk sportsfiskeklasse reise hele veien til New Zealand på en fire uker lang studiereise?
Det samme spørsmålet fikk sportsfiskelæreren på Sund Folkehøgskole da han for et par år siden lanserte nettopp New Zealand som reisemål for Norges eneste sportsfiskeklasse. Rektor, assisterende rektor og skolens styre måtte overtales før reisemålet ble satt. Her er argumentene læreren brukte:
1: New Zealand har verdens beste ørretfiske!
Opprinnelig fantes ikke ørret i elvene og vannene på New Zealand men etter at landet ble kolonsert ble ørret satt ut i alle vann, bekker og elver over hele landet. Den skulle vise seg å trives veldig godt. I dag er det ikke uvanlig å ta ørret på over fem kilo i bittesmå krystallklare elver og bekker over hele New Zealand.
2: New Zealand har et fatastisk sjø og havfiske!
De to øyene som utgjør New Zealand ligger midt i stillehavet og kystområdene rundt er enormt fiskerike. Her får vi mulighet til å fiske etter alt fra stor hai, tunfisk og sverdfisk til snappere, jacks og kingfish. Få steder i verden har så bra, så variert og og så lett tilgjengelig fiske. Fisketurisme er en stor næring i New Zealand. Norge har et enormt potensiale for vekst innen sportsfisketurisme i årene som kommer. Da må vi lære av de som har lang erfaring!
3:New Zealand har enestående naturforvaltning!
New Zealandere (kiwier) er blant de beste i verden på naturforvaltning. De vet å verdsette den unike naturen landet byr på. Vi skal jobbe sammen med naturoppsyn og fiskeforvaltere for å se hvordan de ivaretar sine fiskeressurser for sine etterkomemre.
4: New Zealand har en fanatstisk natur som tiltrekker seg reisende fra hele verden.
Men Norge har jo også fanatstisk natur, tenker du kanskje? Ja, det stemmer men i New Zealand er naturturisme i ferd med å bli en av de viktigste næringene i landet. Norge har det samme potensialet men da må vi lære fra de som er virkelig flinke på naturturisme! Her har vi masse å lære og naturturisme og naturguiding er selvfølgelig en viktig del av både selve sportsfiskeutdanningen og studiereisen.
5: Urfolket på New Zealand har mye til felles med samefolket i Norge.
Sportsfiskelæreren har selv bodd sammen med maorifolket i mange år og har lært fiske og fangstteknikker av dem. I løpet av studiereisen vil også sportsfiskeelevene få møte maoriolket og lære hvordan de i mange tusen år har levd av naturen på New Zealand. Vi har masse å lære av både sameflket i Norge og av maorifolket i New Zealand!
I tillegg kan vi legge til at New Zealand regnes som en av de tryggeste landene i verden. Det finnes ingen farlige dyr eller sykdommer å bekymre seg for. Sessongene er omvendte slik at når vi reiser midt på vinteren kommer dit midt på sommeren.
Blir du med oss neste år? Vi lover at du ikke kommer til å angre…:-)