Hver år siden jeg begynte å jobbe fulltid som sportsfiskelærer for snart sju år siden har jeg hatt «voksne» elever som på ett eller annet vis lurer på om de har havnet på feil hylle i livet. Noen jobber som håndtverkere, noen jobber i restaurantbransjen og noen er kanskje «imellom jobber». Felles for mange av de «voksne» som har begynt på Sportsfiskelinja er at de har behov for en «pause» for å tenke litt på hva de vil gjøre i livet.

Folkehøgskole er nemlig ikke bare for 19-åringer som trenger en pust i bakken før de skal videre på høyere utdanning. Vi som har vokst opp og bor i Norge er heldige. Faktisk er vi så heldige at om vi oppdager at vi har tatt feil utdanning eller feil yrkesvalg så har vi anledning til å bytte. Ja, noe av oss bytter bransje mange ganger i løpet av livet. Det er en herlig mulighet. Lånekassen støtter til og med opp og etter hvert er det mange som tør å ta litt mer «utradisjonelle» valg og satse på drømmene sine. Kanskje kan vi i folkehøgskolen hjelpe deg på rett vei? Jeg håper og tror det.

Selv var jeg en av de unge som var veldig i tvil om hva jeg skulle gjøre med livet mitt da jeg gikk på videregående skole. Det resulterte i et år som utvekslingsstudent på andre siden av jorden. Denne «tenkepausen» gjorde godt og resulterte i en utdanning på NTNU i Trondheim. Etter den tid har jeg tatt tilleggsutdaninger og byttet «bransje» et par ganger. Det er nok også litt mer vanlig i dag enn det var tidligere.

Jeg er så heldig at jeg har god kontakt med mange av de tidligere elevene mine. Ekstra artig er det når jeg treffer igjen elever som var usikre og rastløse da de begynte hos oss men som nå har fulgt drømmene sine og jobber i bransjer og fagområder de kanskje ikke viste eksisterte tidlige.

Som sportsfiskelærer varmer det hjertet litt ekstra når elever, gjennom nettverket og utdanningen vi har gitt dem, i dag jobber som naturguider og sportsfiskeguider både i Norge og andre steder i verden. Noen eier og driver fiskebutikker. Andre er utstyrsutviklere for sportsfiskebransjen. Noen underviser til og med i sportsfiske andre steder.

Flertallet av elevene som har gått på sportsfiskelinja ender imidlertid IKKE opp med å jobbe i sportsfiskebransjen. Mange tar videre utdanning innen natur og miljø, noen bestemmer seg for at lærerskole er det riktige valget. Noen har fått tenkt seg godt om og kommet fram til at jobben de tok «pause fra» kanskje var riktig likevel. Da er de klare til å starte opp med friskt mot og fulladede batterier.

Et år på folkehøgskole er ingen fagutdanning. De aller fleste vil ha behov for å ta en videre utdanning om de ønsker å jobbe innenfor nator og/eller sportsfiske. Men selv om elevene ikke går fra folkehøgskoen med et fagbrev så får de med seg erfaringer og kunnskap de vil ha bruk for resten av livet.

En kollega av meg beskrev det en gang et år på folkehøgskole som et «Inspirerende pauseår». Det er kanskje den beste beskrivelsen jeg har hørt. I alle fall tror jeg akkurat en inspirerende pause er det mange av dagens unge har behov for, enten om de akkurat er ferdige med videregående skole eller de føler at de har havnet litt på feil hylle i livet.

Både til de som er 19 år og akkurat er ferdige med videregående og til den andre gruppen som er litt mer «voksne» vil jeg si at de ikke må ha det så innmari travelt. De fleste av dere får god nok tid til å jobbe i løpet av livet. Kanskje er det da bedre å ta en skikkelig inspirerende pause, tenke seg litt om og så sørge for at dere havner på «riktig sted» etter hvert?

På Sportsfiskelinja kan vi love deg et pauseår fylt med opplevelser. Du vil lære masse nytt om sportsfiske, utstyr, teknikker, forvaltning, guiding og du vil få hjelp til å bygge et stort nettverk innenn sportsfiskebransjen både her hjemme i Norge men også andre steder i verden. Vennene du får på folkehøgskole varer vanligvis livet ut.

Jo, og så skal vi ut og reise til neste skoleår også da. Turen går tilbake til Belize på jakt etter verdens sterkeste og raskeste fisker! I tillegg kommer vi til å jobbe mye med naturforvaltning, møte lokalbefolkningen, kulturmøter og ikke minst skape minner for livet.

Sp hvorfor ikke ta ta et «inspirerende pauseår» sammen med oss og tenk deg litt om? Jeg lover at du ikke kommer til å angre…